Van Savannakhet naar Khone eiland

29 januari 2020 - Khong Island, Laos

Dag 14: Naar Khone eiland

Vroeg op. Het heeft vannacht flink geregend. Het weer was nog bewolkt en koel. Zonder ontbijt om half zeven met de bus vertrokken. Het belooft wordt een lange reisdag te worden. Vandaag moeten meer dan 400 kilometers onder de wielen door. In de bus kregen we een sandwich en jus d’orange uitgereikt. De chauffeur reed flink door. Ook omdat het niet zo druk was op de weg. Om half acht een regenbui en om acht uur een sanitaire stop. In Pakse sloegen we af. Een brede rivier over via een hangbrug. En verder over een tolweg. We hebben in een restaurant de lunch gebruikt op een mooie plek aan de Mekong. Deze was op die plek heel breed.

Om half een kwamen we aan bij de Wat Phu tempel. De ruïnes van dit tempelcomplex liggen tegen een berghelling. Het is nog steeds een heilige plaats en is ruim duizend jaar oud. We kregen een uur om alles te bekijken. Het was een hele klim en in de hitte zijn we niet helemaal naar boven geklommen. Veel opnamen gemaakt en we hebben goed beeld gekregen van wat dit tempelcomplex ooit geweest is.

Terug in de warme bus bleek dat de airconditioning niet meer werkte.  Terug in Pakse is er bij een bedrijf naar gekeken. Het koelmiddel moet bijgevuld worden. Maar daar was nu geen tijd voor omdat we voor het donker naar Khone eiland moeten varen. Om half zes kwamen we aan in een dorpje aan de Mekong. Daar werden we verdeeld over drie kleine boten naar Khone eiland gevaren. In deze longtail bootjes duurde het tochtje bijna drie kwartier. Na nog een korte wandeling waren we na een reis va 12 uur op onze bestemming aangekomen. Het Seng Ahloun guesthouse. Een beetje gaar en duf van de lange rit en de warmte. Na even opfrissen eerst maar eten en dan douchen en slapen.