Angkor Wat, 2e dag

5 februari 2020 - Siem Reap, Cambodja

Dag 21: Tweede bezoek aan Angkor Wat (5 februari)

Met z’n drieën in een Tuk tukgaan we  om een uur of zeven op weg naar Angkor Wat. Willy is vermoeid en blijft in Siem Reap. Het was nog fris in de ochtend en met een gangetje van 30 km per uur reden we over nog rustige wegen naar Angkor. We gaan nog een aantal tempels bekijken die volgens Perry het bezoeken waard zijn.

Preah Kahn

De eerste tempel die we bezochten was de Preah Khan. Een tempel met een veelbewogen geschiedenis. Het is een klooster geweest en een school. Het was boeddhistisch maar is geplunderd door Hindoe heersers. Deze hebben Boeddhabeelden vervangen door door reliëfs van hindoegoden. Op de hoeken staan grote olifanten. Het geheel is opgebouwd met grote zware stenen. We zijn door de centrale gang naar het centrum van de tempel gelopen en dan buitenom weer terug naar het uitgangspunt. Een mooi complex. We genoten ook van de rust want we waren er vrijwel alleen. Ideaal voor het maken van foto’s en video opnamen.

Preah Neak Pean

Deze tempel ligt in een meer en is alleen via een smal looppad boven het water te bereiken. Oorspronkelijk ging al het verkeer alleen per boot. In het meer staan allerlei dode bomen. Het geeft een bizar en tegelijk mooi landschap in het mooie ochtendlicht. Eenmaal op het eiland merken we dat daarbinnen weer een meer is met helemaal in het midden een klein eilandje (10-15 m in diameter). Op dat kleine eilandje staat een tempelgebouwtje in de vorm van een lotusknop. Aan de buitenoevers van het binnenmeer zijn stenen terrassen met traptreden. Het is een hele stemmige locatie in de stilte van de nog vroege ochtend. Ook dit tempeltje met alle entourage is onder Jayavarman VII gerealiseerd. Bij terugkomst ondergaan we hetzelfde ritueel, onze chauffeur heeft ons allang zien aankomen en komt meteen voorrijden. Op naar het derde doel.

Ta Som

Dit tempeltje staat op een klein rechthoekig perceel, afgezet met een stenen muur. Het is wederom sterk geometrisch/symmetrisch opgezet met een lengte- en een breedte-gang. Er zijn diverse torentjes in de vorm van een lotusknop. Ook deze tempel is tijdens de regeerperiode van Jayavarman VII gerealiseerd en is (wederom) gewijd aan de vader van de koning.

Het loopt ondertussen tegen tienen. We hebben wel een koffie verdiend. Ook dat regelt onze chauffeur soepel bij een tentje precies tegenover ons volgende doel. De mevrouw in kwestie blijkt de koffie niet zelf te kunnen leveren, maar gaat daarvoor naar een van de buren. We laten het ons lekker smaken en beginnen geheel opgefrist aan ons volgende doel.

Oost Mebon

Deze tempel is gewijd aan de berg Meru. Wederom sterk geometrisch van opzet. Er is een hoofdtoren met 4 torens op de hoeken , zoals ook bij de Angkor Wat. Het bouwwerk is gerealiseerd tijdens de regeerperiode van Rajendravarman II. Het is een Hindoetempel gewijd aan Shiva, maar ook in dankbare herinnering aan de ouders van de koning. Op de hoekpunten staan weer olifanten. Er zijn diverse vierkante rondgangen, de buitenste laag en naar binnen steeds hoger. In enkele torens is een klein Boeddhistisch tempeltje ingericht. We zien dat het dak van de torens meestal niet meer gesloten is. Aan de buitenkant van de torens vind je de prachtigste reliëfs. Naast lateriet en kalkzandsteen zien we ook dat lagen baksteen in de muren zijn opgenomen.

Pre Roup

Deze tempel is min of meer een evenknie van de vorige tempel, ook in dezelfde regeerperiode gemaakt. De gebruikte materialen zijn lateriet en baksteen. oorspronkelijk was het baksteen gepleisterd. Voor het overige veel gelijkenissen met de voorgaande tempel, qua geometrische opzet, qua vorm van omgangen die naar binnen steeds hoger zijn en de 5 torens. Bij de Cambodjanen heeft de tempel associaties met het afscheid van overledenen. De naam Pre Roup verwijst naar rituelen bij crematies waarbij het silhouet van de overledene wordt uitgetekend met zijn eigen as.

Ondertussen is het bijna einde ochtend en de temperatuur begint aardig op te lopen. Er staat nog 1 doel op ons programma, we gaan nog even doorbijten.

Banteay Kdei en Sra Srang

Dit tempelcomplex is opgezet als een klooster, en is in zijn versieringen Boeddhistisch van aard. Het complex stamt weer uit de regeerperiode van Jayavarman VII. Het bouwwerk is in een deplorabele staat, deels door minder ideale constructies maar vooral ook omdat de kalkzandsteen van mindere kwaliteit is waardoor de verwering veel meer kans heeft gekregen. Het complex is eeuwenlang als klooster gebruikt, zelfs tot in de vorige eeuw.

Moe en voldaan stappen we in ons voertuig en laten we ons in ruim een halfuur terugbrengen naar ons hotel. Even opfrissen en dan met ons vieren aan de lunch. Bij terugkomst met de tuk-tuk hebben we onderweg een Frans georiënteerde bakkerszaak gezien, op loopafstand van ons hotel. Dat geeft aantrekkelijke mogelijkheden. Na een lekkere baguette kunnen we er weer tegen.

Tot slot gaan we deze middag nog naar het Angkor National Museum, waar veel originele topstukken van het totale Angkor Wat complex zijn ondergebracht. Het blijkt een fantastisch goed museum, met een prachtige en professionele opzet, instructieve films, historische overzichten en onnoemelijk veel beelden, friezen en andere ornamenten. Het is veel te veel informatie om te verwerken. Na een korte rondgang laten we Cocky en Emile achter in het museum en gaan terug naar het hotel.

Na wat uitrusten maken we ons op voor het slotdiner met Perry en de hele groep. Uiteraard wordt Perry in het zonnetje gezet en als dank voor zijn inzet beloond met een mooi geldbedrag. Jan houdt een leuk toespraakje. Perry heeft ons geruisloos een fijne en onbezorgde vakantie gegeven. Waarvoor onze dank! Terug in het hotel blijkt onze kamersleutel onvindbaar. Waarschijnlijk is die op een tafel in de lobby blijven liggen. Met een visitekaartje werkt de verlichting e.d. ook.

Foto’s